Ontworpen om het op te nemen tegen Node.js en Deno, wordt Bun geleverd met een Native Bundler voor het combineren van meerdere JavaScript codebestanden. Daarnaast is er een geautomatiseerde Task Runner die in staat is om repetitieve taken af te handelen. Bovendien zit er ook een Transpiler bij. Deze Transpiler heeft de mogelijkheid om een broncode om te zetten in een andere. Zo kan het JSX syntaxis extensies behandelen, dit zijn scripts geschreven in JS of TypeScript, wat het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om er automatisch mee te werken zoals ze dat met gewone JavaScript zouden kunnen. Andere kenmerken zijn de mogelijkheid om NPM te gebruiken en alle andere beschikbare standaard Node/Web API's.
Als we het over Bun hebben, gaat het meestal over de opstartsnelheid - iets wat het geschikt maakt voor edge-use-cases. Ondanks dat zijn er concurrenten die nog sneller starten dan Bun zoals bijvoorbeeld WebAssembly. Bun heeft echter genoeg interessante performance resultaten, waardoor developers het zijn gaan gebruiken als een alternatief voor runtimes zoals Node en Deno. Gezien de populariteit van JavaScript aan de ene kant, en de prestatieproblemen en complexiteit ervan aan de andere kant, is het geen verrassing dat nieuwe runtime vervangers populair zijn.
Bun is drie keer sneller dan Node en Deno bij server-rendering van React of het uitvoeren van database queries. De snelheid van Bun komt voort uit het feit dat het is gebouwd rond Webkit's JavaScriptCore framework, wat sneller werkt dan de meer traditionele V8 JavaScript engine die wordt gebruikt voor Chrome, Deno en Node.js. Een andere factor die leidt tot een hogere snelheid is dat de Bun is geschreven in Zig, een programmeertaal op laag niveau die kan worden gelezen door systeemhardware; dit maakt het eenvoudiger om snellere software te schrijven als gevolg van low-level controle over het geheugen en het ontbreken van verborgen controlestromen. Hoewel Zig kan compileren naar Windows en Arm, blijft het een onbekende taal, waardoor veel ontwikkelaars er niet mee kunnen werken.
Hoewel Deno en Node.js op veel verschillende soorten computers werken, is Bun beperkt tot krachtige Unix-varianten, MacOS (x86 en ARM), Linux of Windows Subsystem for Linux (WSL). Windows-ontwikkelaars zullen WSL moeten gebruiken wat met beperkingen komt, zoals het feit dat het alleen beschikbaar is voor Windows 10. Ondanks deze nadelen is Bun nog steeds de moeite waard om in de gaten te houden. Vooral als het de steun krijgt van een van de grote edge providers die een alternatief willen voor V8. Het is onwaarschijnlijk dat Bun al een grootschalige afname in gebruik van Node.js zal veroorzaken, maar wellicht zal het wel een plaats vinden in de toolbox. Ontwikkelaars kunnen Bun installeren door een installatiescript uit te voeren om Bun te downloaden via GitHub.
Ons oordeel: Yeah, goede concurrentie. Overstappen? Hoeft niet perse.
Jouw grootste voordeel als partner? Je kunt uit een mega grote vijver vissen waarmee je altijd en razendsnel een op maat gemaakte nerd krijgt die je direct kunt showen aan je klant.
Er staan 201+ programmeertalen en 997 kakelverse supernerds klaar om met jouw idee, concept of probleem aan de slag te gaan!
Bekijk ze op onze jobs pagina.
Met ons slimme platform kom je met weinig tot geen moeite aan de tofste banen en projecten.