Ze heeft nog niet eens haar Software Engineering-diploma op zak, maar ze organiseert nu al digi-middagen op basisscholen over ict én alles wat daarmee te maken heeft. In deze blog gaan we je vertellen waarom we deze 'TechGirl van het jaar' vaker gaan interviewen en waarom jij als bedrijf haar bij ons in de gaten moet houden. Let's go!
Goed, het onderwijs. Volgens Syt is het systeem op dit moment redelijk conservatief. Tijd voor verandering dus? Syt: "In het onderwijs is veel gericht op goed en fout. ICT en programmeren gaat juist over learning by failing, trial and error. En juist dat is ook zó belangrijk voor kinderen om te ervaren. Basisscholen zouden dat ook vaker moeten inzien, daar wordt het onderwijs echt mooier en leuker van."
En we moeten niet te lang wachten volgens Syt: "De jeugd die je nu veel ziet gamen? Daar wordt het eerste zaadje al geplant voor interesse in ict en programmeren." Waarom dat zo belangrijk is om ict te leren? Syt heeft er een (h)eerlijke mening over waar we zelf ook helemaal dol van worden: "Kijk, niet iedere manager zit dicht op de techniek, wat het moeilijk maakt om de impact in te schatten. Dat terwijl we nu middenin een digitale revolutie zitten. Een revolutie waar managers en directeuren wel iets van moeten vinden. Denk alleen al aan nepnieuws en hoe daarmee om te gaan als bedrijf. Ik geloof daarom dat we de managers en ondernemers van de toekomst zoveel mogelijk moeten voorzien van kennis over ict en programmeren."
"D'r komt een nieuwe tijd aan." Een heldere boodschap van Syt. Maar er is volgens haar meer aan de hand waar ook wij als nerds een verantwoordelijkheid in hebben: "Op dit moment is het ict-wereldje veelal nog een mannenbolwerk. In mijn studietijd merk ik bijvoorbeeld dat de meeste jongens het allemaal wel heel makkelijk vinden. Ik ben daarin - net als mijn studievriendinnen trouwens - nogal zoekende en zoek soms ook bevestiging bij jongens. We moeten als techgirls meer samenspannen en elkaar steunen, net zoals bij andere studies."
Wat er nog meer moet veranderen? Sy heeft wel een idee. Het moet volgens haar minder spannend worden om als vrouw ict te gaan studeren: "Meer pluriformiteit is echt ontzettend belangrijk." Ja rustig, Syt komt met een voorbeeld: "Ik heb bijvoorbeeld in de zomer van 2020 een dieet-app gebouwd met een medestudent. Wat ik dan merk is dat ik als vrouw veel meer de rol ging pakken als de verbinder en de vertaler van de klantbehoefte. En precies die mengeling in projecten zorgt ervoor dat je met creatievere en zelfs betere oplossingen kunt komen."
Naast het organiseren van digi-middagen - "met security-student Jeroen Hovenga!" - is ze met haar eigen podcast 'Je doet toch iets met computers?' op een missie om vrouwelijke ict'ers meer ruimte te geven: "We praten over routers en servers, websites, bits en bytes, maar ook de vooroordelen."
"Want", zo gelooft Syt: "Met meer vrouwelijke nerds kunnen we de wereld pas echt veranderen." En zo is dat. Luister hier de podcast van onze Syt op bezoek bij Heutink ICT. Natuurlijk ook even de andere afleveringen luisteren he;)
Jouw grootste voordeel als partner? Je kunt uit een mega grote vijver vissen waarmee je altijd en razendsnel een op maat gemaakte nerd krijgt die je direct kunt showen aan je klant.
Er staan 201+ programmeertalen en 997 kakelverse supernerds klaar om met jouw idee, concept of probleem aan de slag te gaan!
Bekijk ze op onze jobs pagina.
Met ons slimme platform kom je met weinig tot geen moeite aan de tofste banen en projecten.