Tip 1: Ken het bedrijf waar je wilt gaan werken
Het klinkt misschien logisch maar het is van groot belang. Inlezen op basis van de vacature tekst is hierbij echt niet voldoende. Weet om wat voor functie het gaat en waar het bedrijf voor staat. Verdiep je in de missie van het bedrijf en eerdere projecten en/of klanten. Je gesprekspartner zal het zeker waarderen als je goed ingelicht bent. Bovendien kun je op basis van deze informatie sterker motiveren waarom jij voor dit specifieke bedrijf wil werken.
Tip 2: Zorg dat je jezelf goed presenteert
Je visitekaartje is je uiterlijk. Misschien niet helemaal etisch, maar helaas werkt het wel zo in de praktijk. Mensen vormen onbewust opinies op basis van uiterlijk. Zorg dus dat je er goed uit ziet. Kam je haar, trek nette kleding aan en straal zelfvertrouwen uit. Kom uiteraard op tijd. Wees open en let op een actieve houding: Ga rechtop zitten en sla je armen niet over elkaar heen. Blijf je zenuwen de baas en zorg ervoor dat je niet aan iets kan gaan friemelen, zoals touwtjes of sierraden. Extra tip: wist je dat blauwe kleding vertrouwen uitstraalt? Een blauw colbert duwt je wellicht door naar de volgende ronde ;).
Tip 3: Ken jezelf
'Ken jezelf’ klinkt misschien vaag, maar het is echt essentieel binnen een sollicitatiegesprek. Zorg dat je vooraf duidelijk weet waarom jij geschikt bent voor deze functie. Weet wat je leuk vindt en wat je graag zou willen leren binnen het bedrijf. Wat zijn je sterke punten? En op welke vlakken ben je minder sterk? Wees open, wees eerlijk en probeer bij je zwakke punten ook te bedenken hoe je hier mee omgaat, zodat het minder effect heeft op je werk.
Tip 4: Tips voor tijdens het gesprek
Het voeren van een goed gesprek is soms ingewikkelder dan dat het lijkt. Laat de persoon in kwestie uitpraten en probeer actief te luisteren. Daarna kan je eventueel kort samenvatten wat de persoon gezegd heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen zich dan begrepen voelen. Probeer helder te zijn in wat je vertelt, kom met voorbeelden, vertel een anecdote. Stel vragen waaruit blijkt dat je oprecht geinteresseerd bent en je goed verdiept hebt in de functie. Mocht je iets in het gesprek niet begrijpen, herhaal dan het laatste woord van wat iemand gezegd heeft. 'Papegaaien' zorgt er namelijk voor dat mensen in 90% van de gevallen meer gaan vertellen over dat onderwerp.
You got this! Succes!